Skrobia Utleniona E 1404

Charakterystyka ogólna:

Skrobia utleniona E 1404 to produkt powstający w wyniku utleniania skrobi ziemniaczanej podchlorynem sodu. Otrzymywane przy jej udziale kleiki są przezroczyste i wykazują stosunkowo szybkie żelowanie, dając miękkie żele. Jej właściwości przyrównywane są do żelatyny i wykorzystywane przy wyrobie produktów zwięzłych o małej lepkości.

Produkt nie wykazuje skłonności do retrogradacji i synerezy. Lepkość roztworów jest niższa niż kleików skrobi natywnej.

Właściwości:

Stabilizator, zagęstnik, substancja wiążąca i żelująca.

Zastosowanie:

Polecana do sosów sałatkowych i warzywnych, sosów do konserw warzywno-mięsnych,dressingów, majonezów, zup, puddingów - podawanych na słono lub słodko jako danie główne lub deser, owocowych nadzień cukierniczych, galaretek i miękkich żelek.

Stosowana do wyrobu jogurtów smakowych i termizowanych, napojów mlecznych z dodatkami smakowymi poddawanymi obróbce termicznej, śmietanki niskokalorycznej itp.


  • SZUKAJ


  •  
  • Kontakt
  • WPPZ S.A.
    ul. Armii Poznań 49
    62-030 Luboń
    tel. +48 61 / 813 05 81
    fax +48 61 / 813 02 32
    e-mail: wppz@wppz.pl Więcej ...