Acetylowany Fosforan Diskrobiowy E 1414
Charakterystyka ogólna:
Acetylowany fosforan diskrobiowy E 1414 to produkt otrzymywany przez podwójną estryfikacje skrobi ziemniaczanej trimetafosforanem sodu i bezwodnikiem kwasu octowego. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi.
Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące.
Wodne roztwory acetylowanego fosforany diskrobiowego tworzą przezroczyste kleiki o dużych zdolnościach zagęszczających, jednak bez właściwości żelowania. Charakteryzują się także dużą odpornością na zmienne warunki termiczne.
Właściwości:
Stabilizator, Zagęstnik.
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do produkcji: owocowych nadzień cukierniczych, sosów, majonezów, zup, zup w proszku, bulionów, hydrolizatów białkowych, potraw mrożonych, konserw warzywnych i rybnych, mrożonych potraw rybnych, jogurtów smakowych i termizowanych.