LU-1431-1 - Superior Standard
Charakterystyka ogólna:
Natywna skrobia ziemniaczana zaliczana jest do naturalnych składników żywności. Uzyskuje się ją z bulw ziemniaków w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Wyrafinowana skrobia poddawana jest procesowi suszenia w strumieniu gorącego powietrza do wilgotności maksymalnej wynoszącej 20%.
- Oświadczenie GMO:
- produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO
- Alergeny:
- produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach
- Barwa:
- biała
- Postać:
- sypki proszek, bez zlepów i spieków
- Zapach i smak:
- typowy dla skrobi ziemniaczanej bez obcych zapachów i smaków
- Właściwości:
- produkt rozpuszczalny na gorąco, niestabilny w środowisku kwaśnym o pH < 5
Zastosowanie
Skrobia ma wszechstronne zastosowanie jako składnik i dodatek do żywności, między innymi w przetworach mięsnych i garmażeryjnych, konserwach warzywno-mięsnych i rybnych, pieczywie oraz wyrobach mącznych jako zagęstnik deserów, zup i sosów. Jest również głównym składnikiem budyni i kisieli.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres 5 lat.