LU-1404-2
Charakterystyka ogólna:
LU - 1404 - 2 to produkt otrzymywany w wyniku utleniania skrobi ziemniaczanej podchlorynem sodu. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi ziemniaczanej. Wodne roztwory LU - 1404 - 2 po zagotowaniu dają przezroczyste koloidalne roztwory o niskiej lepkości które po schłodzeniu tworzą stosunkowo silne żele nie wykazujące tendencji do retrogradacji i synerezy. Ze względu na jego niską lepkość w trakcie gotowania można stosować wyższe stężenia, maksymalnie do 15%.
- Oświadczenie GMO:
- produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO
- Alergeny:
- produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach
- Barwa:
- biała do lekko kremowej
- Postać:
- sypki proszek, bez zlepów i spieków
- Zapach:
- typowy dla skrobi utlenionej
- Właściwości:
- produkt rozpuszczalny na gorąco, niestabilny w środowisku kwaśnym o pH < 4
Zastosowanie
LU - 1404 - 2 szczególnie polecany do produkcji galaretek i miękkich żelek. Może być wykorzystany jako zamiennik żelatyny. Stosując niższe stężenia LU - 1404 - 2 można wykorzystać do produkcji: sosów sałatkowych, sosów warzywnych, sosów do konserw warzywno-mięsnych, zup, dressingów, majonezów, owocowych nadzień cukierniczych oraz jogurtów smakowych i termizowanych, napojów mlecznych z dodatkami smakowymi poddawanymi obróbce termicznej itp.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres minimum 24 miesięcy.