LU-1412-1
Charakterystyka ogólna:
LU - 1412 - 1 to produkt otrzymywany przez estryfikowanie skrobi ziemniaczanej trimetafosforanem sodu o średnim stopniu usieciowania. Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące. W roztworach wodnych, w zależności od stężenia, tworzy kleiki o zróżnicowanej gęstości i bardzo krótkiej strukturze. Osiąga pełną wartość technologiczną po podgrzaniu do 72°C.
- Oświadczenie GMO:
- produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO
- Alergeny:
- produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach
- Barwa:
- biała
- Postać:
- sypki proszek, bez zlepów i spieków
- Zapach:
- typowy dla skrobi ziemniaczanej bez obcych zapachów
- Właściwości:
- produkt rozpuszczalny na gorąco, stabilny w środowisku kwaśnym o pH > 4
Zastosowanie
Szczególnie polecany do: produktów mięsnych - wędlin, wędlin drobno rozdrobnionych, pasztetów, sosów do konserw mięsno-warzywnych, sosów sałatkowych, dressingów, majonezów, zup, potraw mrożonych, owocowych nadzień cukierniczych, żywności dla dzieci, jogurtów oraz wszystkich wyżej wymienionych produktów o obniżonej kaloryczności ( substytut tłuszczu).
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres minimum 24 miesięcy.