Charakterystyka ogólna:
LU - 1414 - 1 to produkt otrzymywana w wyniku usieciowana skrobi ziemniaczanej trimetafosforanem sodu i zestryfikowania jej bezwodnikiem kwasu octowego. Posiada lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi ziemniaczanej. Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące. Wodne roztwory LU - 1414 - 1 tworzą gęste i przezroczyste kleiki o bardzo krótkiej strukturze charakteryzujące się wysoką stabilnością po wychłodzeniu i dobrą odpornością na zmienne warunki termiczne (zamrażanie, rozmrażanie). Osiąga pełną wartość technologiczną po podgrzaniu do temperatury 900C.
Oświadczenie GMO: | produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO |
Alergeny: | produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach |
Barwa: | biała |
Postać: | sypki proszek, bez zlepów i spieków |
Zapach: | typowy z lekkim zapachem octu |
Właściwości: | produkt rozpuszczalny na gorąco, stabilny w środowisku kwaśnym o pH = 3,5 |
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do produkcji: owocowych nadzień cukierniczych, sosów, majonezów, ketchupów, zup, bulionów, zup w proszku, hydrolizatów białkowych, potraw mrożonych, konserw warzywnych i rybnych, mrożonych potraw rybnych, jogurtów smakowych i termizowanych.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie:
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres minimum 24 miesięcy.