Charakterystyka ogólna:
Acetylowany adypinian diskrobiowy jest produktem otrzymywanym w wyniku sieciowania skrobi ziemniaczanej bezwodnikiem kwasu adypinowego i estryfikowania bezwodnikiem kwasu octowego. Posiada lepsze od skrobi ziemniaczanej właściwości funkcjonalne. LU - 1422 - 2 wykorzystywany jest jako stabilizator umożliwiający utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany w niewielkich ilościach, zapobiega lub opóźnia samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące. Jego wodne roztwory tworzą gęste i przezroczyste kleiki charakteryzujące się wysoką stabilnością po wychłodzeniu i dobrą odpornością na zmienne warunki termiczne, takie jak zamrażanie czy rozmrażanie. Pełną wartość technologiczną osiąga po podgrzaniu powyżej 900C.
Oświadczenie GMO: | produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO |
Alergeny: | produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach |
Barwa: | biała |
Postać: | sypki proszek, bez zlepów i spieków |
Zapach: | typowy z lekkim zapachem octu |
Właściwości: | produkt rozpuszczalny na gorąco, odporny na procesy sterylizacji i pasteryzacji, stabilny w środowisku kwaśnym o pH > 3.5 |
Zastosowanie:
LU - 1422 - 2 szczególnie polecany do produkcji: owocowych nadzień cukierniczych, sosów, majonezów, ketchupów, zup, bulionów, zup w proszku, hydrolizatów, potraw mrożonych, konserw warzywnych i rybnych, mrożonych potraw rybnych, jogurtów smakowych i termizowanych.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie:
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres minimum 24 miesięcy.