Charakterystyka ogólna:
LU - 1420 to produkt otrzymywany przez estryfikacje skrobi ziemniaczanej bezwodnikiem kwasu octowego. Wodne roztwory LU - 1420 tworzą przezroczyste kleiki o długiej strukturze charakteryzujące się niską temperaturą żelatynizacji i dużą stabilnością po wychłodzeniu.
Oświadczenie GMO: | produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO |
Alergeny: | produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach |
Barwa: | biała |
Postać: | sypki proszek, bez zlepów i spieków |
Zapach: | typowy z lekkim zapachem octu |
Właściwości: | produkt rozpuszczalny na ciepło, niestabilny w środowisku kwaśnym o pH < 5 |
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do produkcji: makaronów typu "instant", mrożonych ciast owocowych, nadzień cukierniczych, wyrobów ciastkarskich i piekarskich, powłok ochronnych warzyw suszonych, sosów, zup, koncentratów w proszku, jogurtów smakowych i termizowanych oraz termizowanych twarogów.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie:
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres 12 miesięcy.