LU-1404-1
Charakterystyka ogólna:
LU - 1404 - 1 to produkt otrzymywany w wyniku utleniania skrobi ziemniaczanej podchlorynem sodu. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi ziemniaczanej. W roztworach wodnych tworzy miękkie żele, które nie wykazują skłonności do retrogradacji i synerezy. Właściwość ta wykorzystywana jest do produkcji wyrobów zwięzłych o małej lepkości.
- Oświadczenie GMO:
- produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO
- Alergeny:
- produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach
- Barwa:
- biała do lekko kremowej
- Postać:
- sypki proszek, bez zlepów i spieków
- Zapach:
- typowy dla skrobi utlenionej
- Właściwości:
- produkt rozpuszczalny na gorąco, niestabilny w środowisku kwaśnym o pH < 5
Zastosowanie
LU - 1404 - 1 szczególnie polecany do: puddingów - podawanych na słono lub słodko jako danie główne lub deser, sosów sałatkowych, dressingów, majonezów, zup, ketchupu, sosów do konserw warzywno-mięsnych, owocowych nadzień cukierniczych i żywności dla dzieci. Stosowany do wyrobu jogurtów smakowych i termizowanych.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres minimum 24 miesięcy.