Skrobia ziemniaczana

Charakterystyka ogólna:

Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaka w procesie mechanicznego roztarcia, wymycia i rafinacji. Skrobia jest białym sypkim proszkiem który w zasadzie nie rozpuszcza się w zimnej wodzie.

Jeśli jednak skrobie zmiesza się z wodą i ogrzeje, to w oznaczonej temperaturze (w zależności od pochodzenia skrobi), daje jednolity opalizujący kleik, odznaczający się wysoką lepkością.

Powstałe na bazie skrobi ziemniaczanej kleiki i żele charakteryzują się niewielką stabilnością, dużą wrażliwością na wpływ temperatury, obecność wody i soli co poważnie ogranicza stosowanie naturalnej skrobi jako zagęstnika i środka żelującego.

Właściwości:

Zagęstnik.

Zastosowanie:

Skrobia ma wszechstronne zastosowanie jako składnik i dodatek do żywności, między innymi w przetworach mięsnych i garmażeryjnych, konserwach warzywno-mięsnych i rybnych, pieczywie i wyrobach mącznych jako zagęstnik deserów, zup i sosów. Jest również głównym składnikiem budyni i kisieli.

Dzięki dużej reaktywności chemicznej stanowi surowiec wyjściowy do szeregu pochodnych, oraz do wyrobu glukozy, syropów i sorbitu.


#DokumentOpis
01 Badanie właściwości palnych i wybuchowych pyłów skrobi ziemniaczanejOpracowanie z dnia 2013.09.02 zawierające raporty z badań wykonanych przez laboratorium badawcze Zakładu Spalania i Teorii Pożarów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie.
02 Analiza GMO oraz analiza obecności pestycydów Oznaczenie z dnia 03.10.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
03 Analiza GMO oraz analiza obecności pestycydów (EN)Analiza z dnia 03.10.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
04 Analiza zawartości glinuOznaczenie z dnia 1.12.2017, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2017
05 Analiza zawartości glinu (EN)Oznaczenie z dnia 1.12.2017, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2017
06 Analiza zawartości metali ciężkichOznaczenie z dnia 26.10.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018
07 Analiza mikrobiologicznaOznaczenie z dnia 22.09.2018, próbka skrobi ziemniaczanej Superior Standard, produkcja 2018

  Systematyka skrobi ziemniaczanych natywnych i modyfikowanych fizycznie

    Więcej ...

      LU-1431-1 - Superior Standard

    Skrobia ziemniaczana - Superior Standard - naturalny składnik żywności

      Więcej ...

        LU-1431-2 - Superior

      Skrobia ziemniaczana - Superior - składnik i dodatek do wielu potraw

        Więcej ...

          LU-1431-3 - Prima

        Skrobia ziemniaczana - Prima

          Więcej ...

            LU-1431-6 - podsuszona do 6%

          Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 6% - stosowana w przemyśle spożywczym

            Więcej ...

              LU-1431-7 - podsuszona do 7%

            Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 7%

              Więcej ...

                LU-1431-8 - podsuszona do 8%

              Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 8%

                Więcej ...

                  LU-1431-9 - podsuszona do 9%

                Skrobia ziemniaczana - podsuszona do 9 %

                  Więcej ...
                  LU-1432 - granulowana

                    LU-1432 - granulowana

                  Skrobia ziemniaczana - granulowana

                    Więcej ...
                    • SZUKAJ


                    •  
                    • Kontakt
                    • WPPZ S.A.
                      ul. Armii Poznań 49
                      62-030 Luboń
                      tel. +48 61 / 813 05 81
                      fax +48 61 / 813 02 32
                      e-mail: wppz@wppz.pl Więcej ...