Acetylowany Adypinian Diskrobiowy E 1422
Charakterystyka ogólna:
Acetylowany adypinian diskrobiowy E 1422 to skrobia estryfikowana bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi.
Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące.
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury. Charakteryzuje się dobrą odpornością na zmienne warunki termiczne ale słabszą na działanie sił mechanicznych. Nadaje zwięzłą teksturę produktom o niskim pH > 3,5.
Właściwości:
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do produkcji: ketchupów, sosów sałatkowych typu dressing, majonezów, margaryn o obniżonej kaloryczności, zup, owocowych nadzień do ciast, konserw warzywno-mięsnych jako składnik sosów, mlecznych napojów smakowych, lodów, potraw mrożonych, jogurtów smakowych, deserów mlecznych i twarogów termizowanych.