Fosforan Diskrobiowy E 1412
Charakterystyka ogólna:
Fosforan diskrobiowy E 1412 to produkt otrzymywany przez estryfikowanie skrobi ziemniaczanej trimetafosforanem sodu. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi.
Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące.
W roztworach wodnych tworzy gęste kleiki o bardzo krótkiej strukturze. Dzięki wysokiej lepkości posiada duże zdolności teksturotwórcze poprawiające takie walory produktu jak: twardość, spoistość, elastyczność a także podatność na przeżuwanie.
Właściwości:
Stabilizator, Zagęstnik, Substancja wiążąca.
Zastosowanie:
Szczególnie polecany do: sosów sałatkowych, dressingów, majonezów, zup, potraw mrożonych, owocowych nadzień cukierniczych, żywności dla dzieci, jogurtów, produktów mięsnych - wędlin, wędlin drobno rozdrobnionych, pasztetów, sosów do konserw mięsno-warzywnych oraz wszystkich wyżej wymienionych produktów o obniżonej kaloryczności (substytut tłuszczu).