Fosforan Diskrobiowy E 1412

Charakterystyka ogólna:

Fosforan diskrobiowy E 1412 to produkt otrzymywany przez estryfikowanie skrobi ziemniaczanej trimetafosforanem sodu. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi.

Wykorzystywany jako stabilizator umożliwia utrzymanie właściwości fizykochemicznych wyrobów, do których dodawany jest w niewielkich ilościach, zapobiegając lub opóźniając samorzutne i niekorzystne przemiany w nich zachodzące.

W roztworach wodnych tworzy gęste kleiki o bardzo krótkiej strukturze. Dzięki wysokiej lepkości posiada duże zdolności teksturotwórcze poprawiające takie walory produktu jak: twardość, spoistość, elastyczność a także podatność na przeżuwanie.

Właściwości:

Stabilizator, Zagęstnik, Substancja wiążąca.

Zastosowanie:

Szczególnie polecany do: sosów sałatkowych, dressingów, majonezów, zup, potraw mrożonych, owocowych nadzień cukierniczych, żywności dla dzieci, jogurtów, produktów mięsnych - wędlin, wędlin drobno rozdrobnionych, pasztetów, sosów do konserw mięsno-warzywnych oraz wszystkich wyżej wymienionych produktów o obniżonej kaloryczności (substytut tłuszczu).


  • SZUKAJ


  •  
  • Kontakt
  • WPPZ S.A.
    ul. Armii Poznań 49
    62-030 Luboń
    tel. +48 61 / 813 05 81
    fax +48 61 / 813 02 32
    e-mail: wppz@wppz.pl Więcej ...