Skrobia Utleniona E 1404
Charakterystyka ogólna:
Skrobia utleniona E 1404 to produkt powstający w wyniku utleniania skrobi ziemniaczanej podchlorynem sodu. Otrzymywane przy jej udziale kleiki są przezroczyste i wykazują stosunkowo szybkie żelowanie, dając miękkie żele. Jej właściwości przyrównywane są do żelatyny i wykorzystywane przy wyrobie produktów zwięzłych o małej lepkości.
Produkt nie wykazuje skłonności do retrogradacji i synerezy. Lepkość roztworów jest niższa niż kleików skrobi natywnej.
Właściwości:
Stabilizator, zagęstnik, substancja wiążąca i żelująca.
Zastosowanie:
Polecana do sosów sałatkowych i warzywnych, sosów do konserw warzywno-mięsnych,dressingów, majonezów, zup, puddingów - podawanych na słono lub słodko jako danie główne lub deser, owocowych nadzień cukierniczych, galaretek i miękkich żelek.
Stosowana do wyrobu jogurtów smakowych i termizowanych, napojów mlecznych z dodatkami smakowymi poddawanymi obróbce termicznej, śmietanki niskokalorycznej itp.