LU-1404-7 - podsuszona do 7%
Charakterystyka ogólna:
LU - 1404 - 7 to produkt otrzymywany w wyniku utleniania skrobi ziemniaczanej podchlorynem sodu, a następnie podsuszany do maksymalnej wilgotności 7%. Uzyskany produkt ma lepsze właściwości funkcjonalne od skrobi ziemniaczanej. Wodne roztwory LU - 1404 - 7 po zagotowaniu dają przezroczyste koloidalne roztwory o niskiej lepkości które po schłodzeniu tworzą stosunkowo silne żele nie wykazujące tendencji do retrogradacji i synerezy. Ze względu na jego niską lepkość w trakcie gotowania można stosować wyższe stężenia, maksymalnie do 40 %.
- Oświadczenie GMO:
- produkt nie jest modyfikowany genetycznie i został wytworzony z surowców wolnych od GMO
- Alergeny:
- produkt nie zawiera alergenów określonych w obowiązujących przepisach
- Barwa:
- biała do lekko kremowej
- Postać:
- sypki proszek, bez zlepów i spieków
- Zapach:
- typowy dla skrobi utlenionej
- Właściwości:
- produkt rozpuszczalny na gorąco, niestabilny w środowisku kwaśnym o pH < 4
Zastosowanie
Szczególnie polecany do produkcji galaretek, miękkich żelek i owocowych nadzień cukierniczych. Stosując niższe stężenia LU - 1404 - 7 można wykorzystać do produkcji: sosów sałatkowych, sosów warzywnych, sosów do konserw warzywno-mięsnych, zup, zup w proszku, dressingów, majonezów, oraz jogurtów smakowych i termizowanych, napojów mlecznych z dodatkami smakowymi poddawanymi obróbce termicznej itp.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe wentylowe po 25kg oraz kontenery elastyczne typu big-bag po 800 lub 1000kg. Opakowania jednostkowe muszą posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie
Pomieszczenia suche, czyste, przewiewne, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed gryzoniami.
Okres trwałości:
Produkt przechowywany w oryginalnym opakowaniu, w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, zachowuje swoje właściwości przez okres minimum 24 miesięcy. Jednak zaleca się przechowywać możliwie najkrócej ponieważ zawartość wilgotności może stopniowo wzrastać